首页 / 新闻中心 / 综合新闻 / 正文

青简飨宴 | 经济学院青年教师沙龙——新进教师系列

发布日期:2023-10-28  浏览次数:

经济学院青年教师定期开展学术沙龙,每次邀请一位青年教师或博士后主讲,聚焦学术前沿,分享研究成果,剖析时代热点,碰撞思想火花。本次活动的主讲人是我院新进青年教师丁晖老师,讨论的主题是“心理健康治疗利用的地理差异:来自移民的证据”。众多中青年教师、博士后及学生参加了本次学术沙龙。大家对这样轻松自由的学术交流方式反响良好,认为沙龙不仅起到了启发思维的作用,也促进了青年教师之间合作研究的可能。沙龙由经济学院学科与人才办公室主任韦潇教授主持。

题目:Geographic Variation in Mental Health Treatment Utilization: Evidence from Migration

摘要:The older population bears a heavy burden of mental illness. Despite the availability of effective treatments, including services (e.g., psychotherapy) and drugs (e.g., antidepressants, antipsychotics), this paper documents substantial geographic variation in treatment utilization rates among Medicare enrollees. Exploiting patient migration, I show that 45.8% of service utilization variation is attributable to place-specific factors, compared to 15.1% for drug utilization. Further analyses suggest the role of provider accessibility in explaining the different place effects between service and drug use. Regarding health outcomes, I find that higher treatment utilization is associated with lower risks of suicide and self-harm-related Emergency Department visits.

老年人群体承受着沉重的精神疾病负担。除了考虑有效的治疗方法的因素,包括服务治疗(如心理治疗)和药物治疗(如抗抑郁药、抗精神病药),本文记录了医疗保险参保者治疗利用率的巨大地理差异。利用患者迁移的数据,作者发现45.8%的服务利用率变化可归因于特定地点的因素,而药物利用率为15.1%。进一步的分析表明,治疗可及性在解释服务和药物使用之间的不同场所影响方面发挥着作用。关于健康结果,作者发现较高的治疗利用率与较低的自杀和自残相关急诊就诊风险有关。